Zápis do RPVS - Zmena údajov vo verifikačnom dokumente

Autor: Hronček & Partners, s. r. o.
1 min čítania

Ako postupovať v prípade, že dôjde k zmene údajov uvedených vo verifikačnom dokumente, avšak nedôjde k zmene zapísaných údajov (napr. zmena v riadiacej alebo vlastníckej štruktúre partnera verejného sektora)?

Zápis do RPVS - Zmena údajov vo verifikačnom dokumente

V zmysle ust. § 11 ods. 1 zákona o RPVS: „Za správnosť údajov zapísaných v registri, identifikáciu konečného užívateľa výhod a overovanie identifikácie konečného užívateľa výhod zodpovedá partner verejného sektora a oprávnená osoba zapísaná v registri.“, pričom v zmysle ust. § 4 ods. 2 a ods. 3 zapisovanými údajmi sú: v prípade fyzickej osoby meno a priezvisko, bydlisko alebo miesto podnikania, identifikačné číslo organizácie, ak bolo pridelené, inak dátum narodenia, zoznam konečných užívateľov výhod, údaje o oprávnenej osobe, a v prípade právnickej osoby názov alebo obchodné meno, sídlo, právna forma, identifikačné číslo organizácie, ak bolo pridelené, zoznam konečných užívateľov výhod, zoznam verejných funkcionárov vykonávajúcich funkciu v Slovenskej republike, ktorí sú súčasťou vlastníckej štruktúry alebo riadiacej štruktúry partnera verejného sektora, údaje o oprávnenej osobe. Ďalej v zmysle ust. § 11 ods. 5 zákona o RPVS: „Identifikácia konečného užívateľa výhod a overenie identifikácie konečného užívateľa výhod sa preukazuje verifikačným dokumentom, v ktorom oprávnená osoba:

a) odôvodní, na základe akých informácií postupom podľa odseku 4 identifikovala konečného užívateľa výhod alebo overila identifikáciu konečného užívateľa výhod,

b) uvedie vlastnícku štruktúru a riadiacu štruktúru partnera verejného sektora, ak je ním právnická osoba,

c) uvedie údaje podľa § 4 ods. 3 písm. f), ak o nich má alebo mohla mať vedomosť vrátane označenia verejnej funkcie,

d) v prípade partnera verejného sektora podľa § 4 ods. 4 preukáže, že podmienky na zápis vrcholného manažmentu do registra sú splnené,

e) vyhlási, že skutočnosti uvedené vo verifikačnom dokumente zodpovedajú ňou skutočne zistenému stavu.

STANOVISKO MINISTERSTVA SPRAVODLIVOSTI SR:

Účelom ZRPVS je uvádzať plné a pravdivé údaje o konečnom užívateľovi výhod. Pokiaľ sa údaje o konečnom užívateľovi výhod nemenia, treba verifikačný dokument v zmysle ZRPVS prikladať. 


Hronček & Partners, s. r. o.

Hronček & Partners, s. r. o.

"Kvalitný obsah netvoria copywriteri, ale odborníci".