Žiadajú od Vás ako partnera verejného sektora písomné potvrdenie alebo výpis z RPVS? Odkážte ich na web.

31.03.2023 | Autor: Hronček & Partners, s. r. o.
3 min

Ak ste partnerom verejného sektora, tak sa Vám môže stať, že pri obchodnom styku alebo v konaní pred orgánmi verejnej moci od Vás budú požadovať potvrdenie o tom, že ste zapísaný v registri parterov verejného sektora, potvrdenie o zápise údajov v registri partnerov verejného sektora (ďalej aj ako „RPVS“) alebo samotný výpis údajov z RPVS, a to pre rôzne účely napríklad verejného obstarávania alebo preukázania splnenia si zákonnej povinnosti zápisu do RPVS. Mnoho partnerov v takejto situácii zostane zaskočených a nevedia ako ďalej postupovať, respektíve sa obracajú so žiadosťou o vystavenie potvrdenia alebo výpisu z RPVS na oprávnenú osobu.

Žiadajú od Vás ako partnera verejného sektora písomné potvrdenie alebo výpis z RPVS?  Odkážte ich na web.

Ak ste sa stali partnerom verejného sektora, jednou z Vašich povinností je registrovať sa v RPVS a teda zapísať svoje údaje a údaje o konečných užívateľov výhod do RPVS. Máte však ako partner po splnení tejto povinnosti aj povinnosť preukazovať, že ste skutočne partnerom verejného sektora, ktorý má splnenú povinnosť registrácie v RPVS?

RPVS je upravený v zákone č. 315/2016 Z. z. o registri partnerov verejného sektora a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej ako „zákon o RPVS“).

Register partnerov verejného sektora v zákone o RPVS

V zákone o RPVS je okrem iného zakotvený princíp materiálnej publicity. Čo princíp materiálnej publicity znamená? Materiálna publicita vychádza zo skutočnosti, že zapísané údaje (akékoľvek) sú účinné voči tretím osobám odo dňa ich zverejnenia. Zapísané skutočnosti za považujú za všeobecne známe a nie je možné sa odvolávať na ich neznalosť. Inými slovami automaticky po tom, ako sú Vaše údaje ako partnera verejného sektora zapísané v RPVS, sú týmito údajmi tretie osoby viazané a vedia sa s nimi oboznámiť.

V § 3 ods. 2 zákone o RPVS je ustanovené, že: „Údaje zapísané v registri nie je potrebné pred orgánmi verejnej moci a v obchodnom styku preukazovať“. Teda Vy, ako partner verejného sektora, nemáte povinnosť preukazovať, že ste v RPVS zapísaný a rovnako nemusíte preukazovať zapísané údaje o konečných užívateľoch výhod. Informácie o Vašom zápise ako aj údaje zapísané v RPVS sú verejne dostupné na webovej stránke registra na https://rpvs.gov.sk/rpvs a teda verejný sektor k nim má plný a neobmedzený prístup.

Tým, že RPVS je prístupný verejnosti, je aplikovaná zásada, podľa ktorej „štát nevyžaduje predloženie informácií, ktorými už jeho orgány disponujú“. Je to zásada vychádzajúca zo zákona č. 305/2013 Z. z. o elektronickej podobe výkonu pôsobnosti orgánov verejnej moci a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o e-Governmente).

Výpis z RPVS

Výpis z RPVS zverejnený na webovej stránke https://rpvs.gov.sk/rpvs má inú právnu záväznosť ako výpis z obchodného registra Slovenskej republiky (ORSR) zverejnený na webovej stránke www.orsr.sk. Totiž výpis z ORSR zverejnený na webovej stránke má len informatívny charakter a nie je zverejnený v právne záväznej podobe. Výpis na webovej stránke OR SR teda na rozdiel od RPVS na právne účely slúžiť nemôže a je teda potrebné na právne účely si zadovážiť výpis z ORSR inou cestou.

Najjednoduchším spôsobom je získať ho prostredníctvom portálu slovensko.sk. Ak máte občiansky preukaz s čipom s čítačkou čipových kariet, tak viete výpis z OR SR získať rýchlo a bezplatne. Inak sa budete musieť obrátiť na notára, alebo na služby pošty, kde si sa však za výpis budete už musieť zaplatiť.

V prípade, že by od Vás niektorý subjekt požadoval potvrdenie alebo výpis z RPVS, tak ho jednoducho len odkážte na webovú stránku https://rpvs.gov.sk/rpvs. Právna úprava v oblasti RPVS je postavená tak, aby Vás ako subjekt súkromného práva čo najviac odbremenila a uľahčila Vám tak vaše pôsobenie a obchodovanie s verejným sektorom.


Hronček & Partners, s. r. o.

Hronček & Partners, s. r. o.

"Kvalitný obsah netvoria copywriteri, ale odborníci."