Audiovizuálna mediálna služba na požiadanie a povinný zápis v registri partnerov verejného sektora

31.01.2023 | Autor: Hronček & Partners, s. r. o.
9 min

​Možno ste postrehli alebo ste boli oboznámení so skutočnosťou, že viacerým subjektom pôsobiacim v oblasti sociálnych médií alebo iných komunikačných platforiem, prostredníctvom ktorých vysielajú alebo inak komunikujú (napr. na YouTube, Facebook Watch, Instagram, OnlyFans alebo TikTok a pod.) vznikli mnohé povinnosti vyplývajúce z novej právnej úpravy v tejto oblasti, ktorú Vám bližšie predstavíme. Účelom tohto článku je priniesť stručné informácie o prijatých zmenách týkajúcich sa týchto subjektov (autorizácia poskytovania audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie - AVMS) a o základných povinnostiach, ktoré im vznikli, s dôrazom na povinnosť zápisu do registra partnerov verejného sektora (RPVS).

Audiovizuálna mediálna služba na požiadanie a povinný zápis v registri partnerov verejného sektora

Národná rada SR schválila dňa 22. júna 2022 nový právny predpis - zákon č. 264/2022 Z. z. o mediálnych službách a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o mediálnych službách) (ďalej aj len „zákon o mediálnych službách“) a to s účinnosťou od 01. augusta 2022 (niektoré ustanovenia majú odlišnú účinnosť). Zákon o mediálnych službách zároveň zrušil zákon č. 308/2000 Z. z. o vysielaní a retransmisii a o zmene zákona č. 195/2000 Z. z. o telekomunikáciách a zákon č. 220/2007 Z. z. o digitálnom vysielaní programových služieb a poskytovaní iných obsahových služieb prostredníctvom digitálneho prenosu a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o digitálnom vysielaní).

Aktuálne platný zákon o mediálnych službách v § 19 ods. 3 upravuje, že akékoľvek šírenie programovej služby prostredníctvom internetu považuje za vysielanie prostredníctvom internetu, nakoľko stanovuje, že vysielanie programovej služby prostredníctvom internetu je šírenie programovej služby výhradne prostredníctvom internetu (webcasting).

Zákon v § 26 definuje, že audiovizuálna mediálna služba na požiadanie (AVMS) je služba,

  1. ktorá je primárne hospodárskej povahy,
  2. ktorej základným účelom alebo základným účelom jej oddeliteľnej časti je umožniť sledovanie programov v momente, ktorý si užívateľ zvolil,
  3. ktorá je poskytovaná na osobitnú žiadosť užívateľa na základe katalógu programov zostaveného poskytovateľom audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie,
  4. za ktorú je redakčne zodpovedný poskytovateľ audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie,
  5. ktorá je poskytovaná prostredníctvom siete a
  6. ktorá je poskytovaná s cieľom informovať, zabávať alebo vzdelávať širokú verejnosť

a že audiovizuálnou mediálnou službou na požiadanie nie je poskytovanie zvukových záznamov na požiadanie (napr. podcasty a pod.) a

v § 27 definuje, že poskytovateľ audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie je osoba, ktorá redakčne zodpovedá za výber obsahu audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie a určuje spôsob, akým je organizovaná.

AVMS sú teda

  1. služby, pri ktorej si užívateľ sám volí ktoré video alebo program a kedy chce na internete príp. v aplikácii sledovať – napr. Netflix, internetové archívy televízií alebo videosekcie spravodajských portálov
  2. kanál na platformách napr. YouTube, Facebook Watch, TikTok, Instagram alebo OnlyFans v prípade že bol zriadený alebo je poskytovaný za účelom dosahovania zisku a zároveň spĺňa ostatné podmienky uvedené v § 26 zákona o mediálnych službách

Medzi základné povinnosti poskytovateľa AVMS v zmysle § 28 zákona o mediálnych službách patrí:

  1. povinnosť zabezpečiť ľahký, priamy a stály prístup verejnosti najmä k týmto informáciám - názov, obchodné meno alebo meno a priezvisko poskytovateľa audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie, adresa sídla, miesta podnikania alebo bydliska poskytovateľa audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie, telefónne číslo, adresa elektronickej pošty alebo webového sídla poskytovateľa audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie, vlastnícka štruktúra poskytovateľa audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie a konečný užívateľ výhod poskytovateľa audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie, informácia, že na poskytovateľa audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie sa vzťahuje právomoc Slovenskej republiky a pôsobnosť regulátora a iného orgánu dohľadu, informácia, či poskytovateľ audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie podlieha niektorému samoregulačnému mechanizmu a uvedenie samoregulačného orgánu, ktorý tento mechanizmus presadzuje, číslo autorizácie poskytovania audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie pridelené regulátorom – táto povinnosť nevzťahuje na poskytovateľa audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie, vo vzťahu ku ktorému sú informácie zverejnené v registri,
  2. povinnosť poskytovať kinematografické diela len v čase a za podmienok dohodnutých s nositeľmi práv k týmto dielam,
  3. povinnosť zabezpečiť, aby programy a iné zložky audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie poskytované v rámci volebnej kampane boli v súlade s osobitným predpisom,
  4. povinnosť zabezpečiť, aby dôležité a neodkladné oznamy, výzvy alebo rozhodnutia štátnych orgánov v naliehavom verejnom záujme v rozsahu podľa osobitných predpisov alebo informácie civilnej ochrany, ktoré sa sprístupňujú prostredníctvom audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie, boli sprevádzané tlmočením do slovenského posunkového jazyka a zároveň titulkovaním pre osoby so sluchovým postihnutím alebo simultánnym prepisom hovoreného slova.
  5. povinnosť viesť osobitnú štatistiku o poskytovanej audiovizuálnej mediálnej službe na požiadanie obsahujúcu vyhodnotenie podielu európskych diel vrátane spôsobu ich zdôraznenia a podielov programov s multimodálnym prístupom.
  6. povinnosť doručiť regulátorovi osobitnú štatistiku o poskytovanej audiovizuálnej mediálnej službe na požiadanie podľa odseku 4 za kalendárny mesiac do 15 dní odo dňa doručenia žiadosti regulátora o túto štatistiku
  7. povinnosť oznámiť regulátorovi aktuálne údaje o počte koncových užívateľov audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie súhrnne raz ročne do 31. januára podľa stavu k 1. januáru daného kalendárneho roku.

Zákon ďalej poskytovateľom AVMS, alebo subjektom, ktorí len plánujú poskytovať AVMS stanovuje buď povinnosť autorizácie alebo oznamovaciu povinnosť, podľa nasledujúce kritérií:  

  1. v prípade, že je subjekt právnická osoba a AVMS poskytuje prostredníctvom vlastnej webovej stránky alebo aplikácie, pred začiatkom poskytovania AVMS je potrebná autorizácia poskytovania AVMS (na jej udelenie má Rada pre mediálne služby 90 dní a hradí sa poplatok vo výške 260 €) .
  2. v prípade, že je subjekt právnická osoba a AVMS poskytuje výlučne prostredníctvom platformy na zdieľanie videí, pred začiatkom poskytovania je potrebná autorizácia poskytovania AVMS (na jej udelenie má Rada pre mediálne služby 90 dní a hradí sa poplatok vo výške 260 €)
  3. v prípade, že je subjekt fyzická osoba a AVMS poskytuje prostredníctvom vlastnej webovej stránky alebo aplikácie, pred začiatkom poskytovania pred začiatkom poskytovania je potrebná autorizáciu poskytovania (na jej udelenie má Rada pre mediálne služby 90 dní a hradí sa poplatok vo výške 260 €)
  4. v prípade, že je subjekt fyzická osoba a AVMS poskytujete výlučne prostredníctvom platformy na zdieľanie videí (napr. YouTube, Facebook Watch, TikTok, Instagram a iné), je povinný najneskôr v deň začatia poskytovania AVMS oznámiť túto skutočnosť Rade pre mediálne služby. Podanie oznámenia o poskytovaní AVMS nie je spojené so žiadnym poplatkom.

Pre úplnosť uvádzame, že bežným používateľom sociálnych sietí, ktorí publikujú len výnimočne a príležitostne, nie za účelom dosiahnutia zisku (publikovanie má len súkromný a voľnočasový charakter), nevzniká akákoľvek povinnosť – ani disponovať autorizáciou ani splniť oznamovaciu povinnosť v zmysle zákona o mediálnych službách, nakoľko nie sú tieto subjekty nie sú považované za poskytovateľov AVMS v zmysle zákona o mediálnych službách.

Zákon teda v § 174 upravuje, že Oprávnenie poskytovať audiovizuálnu mediálnu službu na požiadanie vzniká autorizáciou poskytovania, pričom toto ustanovenie sa nevzťahuje na poskytovanie audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie výlučne prostredníctvom platformy na zdieľanie videí, ak ju poskytuje poskytovateľ audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie, ktorý je fyzickou osobou a zároveň nie je poskytovateľom platformy na zdieľanie videí - poskytovateľ audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie v tomto prípade je povinný oznámiť regulátorovi najneskôr v deň začatia poskytovania audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie zákonom vyžadované údaje.

Zákon ďalej v § 175 ods. 1 upravuje, že autorizovať možno audiovizuálnu mediálnu službu na požiadanie, ktorú plánuje poskytovať

  1. fyzická osoba, ktorá má trvalý pobyt alebo dlhodobý pobyt na území Slovenskej republiky, ak má spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu, je bezúhonná a je zapísaná v registri partnerov verejného sektora, poskytovateľ audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie, ktorý je zároveň verejnoprávnym vysielateľom,
  2. poskytovateľ audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie, ktorý je zároveň verejnoprávnym vysielateľom,
  3. právnická osoba so sídlom na území Slovenskej republiky, ak je bezúhonná a je zapísaná v registri partnerov verejného sektora.

Žiadosť o autorizáciu AVMS musí obsahovať viaceré náležitosti a prílohy určené § 176 zákona o mediálnych službách a podáva sa prostredníctvom na to určených formulárov.   

Z uvedeného vyplýva, že subjekty, u ktorých možno autorizovať audiovizuálnu mediálnu službu na požiadanie, ktorú plánujú poskytovať (alebo už poskytujú), musia mať predovšetkým splnenú povinnosť byť zapísaný v registri partnerov verejného sektora. Bez splnenia tejto povinnosti nie je možné podať žiadosť o autorizáciu (zároveň musia mať trvalý pobyt alebo sídlo na území Slovenskej republiky, spôsobilosť na právne úkony a byť bezúhonní).

Ako uvádza Rada pre mediálne služby na webom sídle, zákon umožňuje Rade pre mediálne služby ukladať za nesplnenie povinností finančné aj nefinančné sankcie. Cieľom nie je sankcionovať, ale pôsobiť edukatívne a preventívne a preto dočasne nebudú iniciované žiadne aktivity, ktoré by viedli k sankcionovaniu dotknutých subjektov.

 

Advokátska kancelária Hronček & Partners, s. r. o.  je Vám pripravená poskytnúť komplexné právne poradenstvo a služby v súvislosti s oznamovacou povinnosťou, prípadne povinnosťou žiadať o udelenie autorizácie audiovizuálnych mediálnych služieb. Súčasne Vám vieme poskytnúť poradenstvo a služby v oblasti zápisu do registra partnerov verejného sektora.

 


Hronček & Partners, s. r. o.

Hronček & Partners, s. r. o.

"Kvalitný obsah netvoria copywriteri, ale odborníci."