Zápis do registra partnerov verejného sektora a zápis do zoznamu hospodárskych subjektov – informácie potrebné pre verejné obstarávanie

05.04.2024 | Autor: Hronček & Partners, s. r. o.
7 min

Rôzne subjekty - právnické a fyzické osoby, nielen so sídlom na území Slovenskej republiky ale aj v zahraničí, sa pri vykonávaní svojho podnikania alebo inej činnosti v zmysle slovenskej legislatívy a v rámci vyžadovania splnenia zákonných povinností stretli alebo stretnú s povinnosťou zápisu do Zoznamu hospodárskych subjektov a s povinnosťou zápisu do Registra partnerov verejného sektora.

Zápis do registra partnerov verejného sektora a zápis do zoznamu hospodárskych subjektov – informácie potrebné pre verejné obstarávanie

Pomerne často sa však stretávajú s vyžadovaním splnenia povinnosti zápisu aj do Zoznamu hospodárskych subjektov ako aj do Registra partnerov verejného sektora súčasne, a to predovšetkým v postupoch verejného obstarávania, pri súťažných podkladoch pri konkrétnom verejnom obstarávaní ako záujemca alebo uchádzač.  

V súvislosti s uvedeným sa následne často stáva, že pre slovenské ako aj zahraničné subjekty (bez znalosti príslušnej legislatívy) sú tieto registre resp. povinnosti zápisu zameniteľné resp. splnením povinnosti jedného zápisu považuje subjekt druhý zápis za vykonaný.

Účelom tohto článku je stručne objasniť rozdiel medzi týmito registrami, ich účel a prípady, kedy je potrebné splniť povinnosti  zápisu do týchto registrov s cieľom pomôcť subjektom jednoducho a riadne zabezpečiť vykonanie vyžadovaných zápisov, tak do Zoznamu hospodárskych subjektov ako aj  do Registra partnerov verejného sektora administratívne a finančne nenáročným spôsobom. Zistite viac o našich cenách a službách pri zápise do RPVS.

Zoznam hospodárskych subjektov

Právna úprava Zoznamu hospodárskych subjektov (ďalej aj len „ZHS“) je obsiahnutá v zákone č. 343/2015 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej aj len „zákon o VO“).  V zmysle tejto právnej úpravy Úrad pre verejné obstarávanie (ďalej aj len „ÚVO“) vedie zoznam hospodárskych subjektov, ktorí preukázali splnenie podmienok účasti osobného postavenia podľa zákona o VO a ktorí o zapísanie do ZHS požiadali.

ZHS je teda verejne prístupný zoznam na webovom sídle ÚVO obsahujúci základné údaje o hospodárskom subjekte.

Podľa § 32 zákona o VO sa verejného obstarávania sa môže zúčastniť len ten, kto spĺňa tieto podmienky účasti týkajúce sa osobného postavenia:

  1. nebol on, ani jeho štatutárny orgán, ani člen štatutárneho orgánu, ani člen dozorného orgánu, ani prokurista právoplatne odsúdený za trestný čin korupcie, trestný čin poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev, trestný čin legalizácie príjmu z trestnej činnosti, trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, trestný čin založenia, zosnovania alebo podporovania teroristickej skupiny, trestný čin terorizmu a niektorých foriem účasti na terorizme, trestný čin obchodovania s ľuďmi, trestný čin, ktorého skutková podstata súvisí s podnikaním alebo trestný čin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe,
  2. nemá evidované nedoplatky na poistnom na sociálne poistenie a zdravotná poisťovňa neeviduje voči nemu pohľadávky po splatnosti podľa osobitných predpisov v Slovenskej republike a v štáte sídla, miesta podnikania alebo obvyklého pobytu,
  3. nemá evidované daňové nedoplatky voči daňovému úradu a colnému úradu podľa osobitných predpisovv Slovenskej republike a v štáte sídla, miesta podnikania alebo obvyklého pobytu,
  4. nebol na jeho majetok vyhlásený konkurz, nie je v reštrukturalizácii, nie je v likvidácii, ani nebolo proti nemu zastavené konkurzné konanie pre nedostatok majetku alebo zrušený konkurz pre nedostatok majetku,
  5. je oprávnený dodávať tovar, uskutočňovať stavebné práce alebo poskytovať službu,
  6. nemá uložený zákaz účasti vo verejnom obstarávaní potvrdený konečným rozhodnutím v Slovenskej republike a v štáte sídla, miesta podnikania alebo obvyklého pobytu.

Uchádzač alebo záujemca preukazuje splnenie týchto podmienok účasti viacerými dokumentami, ktoré musí pre každé verejné obstarávanie zabezpečiť:

  • doloženým výpisom z registra trestov nie starším ako tri mesiace,
  • doloženým potvrdením zdravotnej poisťovne a Sociálnej poisťovne nie starším ako tri mesiace,
  • doloženým potvrdením miestne príslušného daňového úradu a miestne príslušného colného úradu nie  starším ako tri mesiace,
  • doloženým potvrdením príslušného súdu nie starším ako tri mesiace,
  • doloženým dokladom o oprávnení dodávať tovar, uskutočňovať stavebné práce alebo poskytovať       službu, ktorý zodpovedá predmetu zákazky a doloženým čestným vyhlásením.

Uchádzač alebo záujemca však nie je povinný preukazovať splnenie podmienky účasti osobného postavenia, ak môže preukázať splnenie podmienok účasti osobného postavenia zápisom do ZHS. Inými slovami, ak je uchádzač zapísaný v ZHS, nie je potrebné každú z podmienok účasti osobného postavenia preukazovať samostatne.

Subjekt sa do ZHS zapisuje na základe žiadosti o zápis, spolu so všetkými dokladmi vyžadovanými zákonom o VO. Ak žiadosť o zápis nespĺňa všetky požadované náležitosti alebo k nej neboli priložené všetky prílohy, ÚVO vyzve hospodársky subjekt, aby ich v určenej lehote doplnil. ÚVO zapíše hospodársky subjekt do ZHS do 15 dní odo dňa doručenia kompletnej žiadosti o zápis vrátane všetkých príloh.

Ak dôjde k zmene údajov vedených v ZHS, hospodársky subjekt je povinný oznámiť túto zmenu do 30 dní odo dňa zmeny údajov a doložiť ju aktuálnym dokladom preukazujúcim uskutočnenú zmenu.

Zápis do ZHS je účinný voči každému verejnému obstarávateľovi a obstarávateľovi a údaje v ňom uvedené nie je potrebné v postupoch verejného obstarávania overovať.

Zápis do ZHS sa vykonáva s platnosťou na tri roky.

V zmysle zákona o VO je zápis do ZHS potrebný:

  1. ak subjekt nechce v každom verejnom obstarávaní preukazovať splnenie podmienky účasti osobného postavenia (zápis do ZHS je dobrovoľný)    
  2. sa chce subjekt pravidelne zúčastňovať verejných obstarávaní v rámci elektronického kontraktačného systému (zápis do ZHS je povinný)   

So zápisom do ZHS je spojený poplatok vo výške 50 € za podanie návrhu na zápis a ďalšie poplatky vo výške 3,00 EUR a 2,50 EUR za vydanie iných potvrdení. Ak sa rozhodnete, že pre zabezpečenie zápisu splnomocníte tretiu osobu, je potrebné brať do úvahy aj odmenu za tieto služby, na výške ktorej sa dohodnete.

Register partnerov verejného sektora

Právna úprava Registra parterov verejného sektora (ďalej aj len „RPVS“) je obsiahnutá v zákone č. 315/2016 Z. z. o registri partnerov verejného sektora a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej aj len „zákon o RPVS“).

V zmysle tejto právnej úpravy je RPVS informačný systém verejnej správy, ktorý obsahuje údaje podľa § 4 zákona o RPVS a ktorého správcom a prevádzkovateľom je Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky. RPVS obsahuje okrem iného údaje o partneroch verejného sektora a o ich konečných užívateľoch výhod a teda účelom RPVS je aj zvyšovanie transparentnosti právnych vzťahov, do ktorých vstupuje verejný sektor tým, že odkrýva vlastnícke a riadiace štruktúry subjektov „obchodujúcich“ so štátom vrátane samosprávy.

Do RPVS sa predovšetkým zapisujú partneri verejného sektora (čiže ak sa subjekt stane partnerom verejného sektora v zmysle zákona o RPVS) a osoby, ktoré sa zapisujú do RPVS dobrovoľne, aj keď partnermi verejného sektora zatiaľ nie sú. 

Partnerom verejného sektora sú fyzická osoba alebo právnická osoba:

  1. ktorá prijíma finančné prostriedky zo štátneho rozpočtu, z rozpočtu štátneho účelového fondu, z rozpočtu verejnoprávnej inštitúcie, z rozpočtu obce, z rozpočtu vyššieho územného celku, z európskych fondov s výnimkou Európskeho poľnohospodárskeho záručného fondu, od právnickej osoby zriadenej zákonom s výnimkou komory zriadenej zákonom, od verejného podniku, od zdravotnej poisťovne alebo prijíma štátnu pomoc,
  2. ktorá prijíma plnenie, ktorého predmetom je majetok, práva k majetku alebo iné majetkové práva štátu, verejnoprávnej inštitúcie, obce, vyššieho územného celku, právnickej osoby zriadenej zákonom s výnimkou komory zriadenej zákonom alebo od verejného podniku, alebo od zdravotnej poisťovne,
  3. ktorá uzatvára zmluvu, rámcovú dohodu alebo koncesnú zmluvu podľa osobitného predpisu,
  4. ktorá je poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ktorý má so zdravotnou poisťovňou uzavretú zmluvu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti,
  5. ktorá sa povinne zapisuje do registra podľa osobitného predpisu,
  6. na ktorú bola postúpená pohľadávka alebo z iného titulu jej má byť plnená pohľadávka voči štátu, štátnemu fondu, verejnoprávnej inštitúcii, obci, vyššiemu územnému celku alebo právnickej osobe zriadenej zákonom s výnimkou komory zriadenej zákonom alebo
  7. ktorá priamo alebo prostredníctvom ďalších osôb dodáva osobám podľa prvého až štvrtého bodu tovary alebo služby alebo nadobúda od nich majetok, práva k majetku alebo iné majetkové práva a súčasne vie alebo má vedieť so zreteľom na všetky okolnosti, že ňou poskytované plnenia alebo nadobúdaný majetok, práva k majetku alebo iné majetkové práva súvisia so zmluvou,

Pri posudzovaní skutočnosti, či je subjekt partnerom verejného sektora v zmysle vyššie uvedeného sa berú do úvahy aj finančné limity. To znamená, že na to, aby sa fyzická osoba alebo právnická osoba považovala za partnera verejného sektora nestačí, aby spĺňala definičné kritériá, ale zároveň musí byť splnená podmienka finančného limitu – v prípade jednorazového plnenia je finančný limit 100.000 eur a v prípade opakujúceho sa plnenia je finančný limit 250.000 eur.

Do RPVS sa subjekt nemôže zapísať sám, možno ho zapísať len prostredníctvom oprávnenej osoby, ktorú si sám zabezpečí – v zmysle zákona o RPVS môže byť oprávnenou osobou len advokát, notár, banka, pobočka zahraničnej banky, audítor či daňový poradca so sídlom alebo miestom podnikania na území Slovenskej republiky. Partner verejného sektora uzavrie písomnú dohodu o plnení povinností oprávnenej osoby pre partnera verejného sektora, na základe ktorej oprávnená osoba vykonáva činnosť pre partnera verejného sektora. 

Návrh na zápis údajov do registra podáva za partnera verejného sektora oprávnená osoba. Ak návrh na zápis nespĺňa podmienky podľa zákona o RPVS, registrujúci orgán zápis nevykoná. O tejto skutočnosti registrujúci orgán upovedomí oprávnenú osobu oznámením o odmietnutí vykonania zápisu. Ak sú splnené podmienky na registráciu, registrujúci orgán vykoná zápis v lehote piatich pracovných dní od doručenia návrhu na zápis.

Ak dôjde k zmene údajov zapísaných v registri týkajúcich sa konečného užívateľa výhod alebo k zmene osoby konečného užívateľa výhod, partner verejného sektora je povinný bezodkladne informovať o tom oprávnenú osobu a je povinná oznámiť to registrujúcemu orgánu do 60 dní odo dňa, keď k zmene došlo.

Registrácia sa vykonáva ku dňu nasledujúcemu po dni vykonania zápisu.

Zápis do RPVS sa vykonáva na neurčitý čas.

V zmysle zákona o VO verejný obstarávateľ a obstarávateľ nesmie uzavrieť zmluvu, koncesnú zmluvu alebo rámcovú dohodu s

  1. uchádzačom, ktorý má povinnosť zapisovať sa do RPVS a nie je zapísaný v RPVS,
  2. uchádzačom, ktorého subdodávateľ a subdodávateľ podľa osobitného majú povinnosť zapisovať sa do RPVS a nie sú zapísaní v RPVS

V zmysle zákona o VO je teda povinnosť zápisu daná, ak nadobudne uchádzač postavenie partnera verejného sektora (spĺňa definičné kritéria a vo verejnom obstarávaní spĺňa finančné limity).

Zápis do RPVS nie je spojený so žiadnym súdnym poplatkom. Je však potrebné brať do úvahy odmenu oprávnenej osoby za výkon jej činnosti, na výške ktorej sa dohodnete.  

Základné rozdiely vo vzťahu ku verejnému obstarávaniu

  ZHS RPVS
Právna úprava zákon č. 343/2015 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov zákon č. 315/2016 Z. z. o registri partnerov verejného sektora a o zmene a doplnení niektorých zákonov
Účel  preukázanie podmienok účasti osobného postavenia vo verejnom obstarávaní uchádzačom alebo záujemcom  identifikácia konečného užívateľ výhod subjektu 
Vznik povinnosti zápisu vo verejnom obstarávaní povinnosť zápisu je daná len v prípade účasti na verejnom obstarávaní cez EKS, inak je dobrovoľná za účelom uľahčenia preukazovania podmienok účasti týkajúcich sa osobného postavenia  povinnosť zápisu je daná v prípade verejného obstarávania, ak sa subjekt stane partnerom verejného sektora  
Osoba oprávnená vykonať zápis hospodársky subjekt alebo splnomocnený zástupca hospodárskeho subjektu  oprávnená osoba na základe písomnej dohody o plnení povinností oprávnenej osoby pre partnera verejného sektora
Oznamovanie zmien do 30 dní odo dňa zmeny údajov do 60 dní odo dňa, keď k zmene došlo
Platnosť  3 roky na neurčitú dobu 
 

Praktické rady

  1. preverte si v dostatočnom časovom predstihu, či v súťažných podkladoch verejného obstarávania je daná povinnosť zápisu do ZHS alebo povinnosť zápisu do RPVS 
  2. odkonzultujte povinnosti vo verejnom obstarávaní s osobou, ktorá je Vám schopná a oprávnená poskytnúť kvalifikované informácie (napr. advokátska kancelária), alebo subjekt, ktorý sa verejným obstarávaním zaoberá 
  3. overte si, ku ktorému dátumu je potrebné mať zápisy vykonané, tak aby ste potrebné kroky k vykonaniu zápisu začali vykonávať v dostatočnom časovom predstihu - ideálne niekoľko týždňov pred začatím uskutočňovania zápisov a zabezpečovania potrebných príloh k žiadostiam o zápis
  4. v prípade povinnosti zápisu do RPVS, nájdite oprávnenú osobu, ktorá Vám zabezpečí zápis do RPVS v zmysle právnych predpisov a dohodnite podmienky výkonu činnosti oprávnenej osoby
  5. v prípade zápisu do ZHS sa rozhodnite, či je pre Vás výhodnejšie vykonať zápis samostatne a individuálne zabezpečovať jednotlivé potvrdenia od všetkých subjektoch alebo na tieto administratívne náročné činnosti splnomocníte Vami určeného profesionála 
  6. buďte pripravený v každom štádiu zápisu poskytovať nevyhnutnú súčinnosť
  7. po zápise do ZHS ako aj do RPVS pamätajte, že je nevyhnutné oznamovať zmeny, ktorých zápis je potrebné v ZHS alebo v RPVS vykonať
Advokátska kancelária Hronček & Partners, s. r. o.  je Vám pripravená poskytnúť komplexné právne poradenstvo a služby v súvislosti s povinnosťou zápisu do ZHS alebo zápisom do RPVS vo vzťahu ku verejnému obstarávaniu, ako aj poskytovať právne poradenstvo ohľadne splnenia povinností zapísaných subjektov po zápise.

Hronček & Partners, s. r. o.

Hronček & Partners, s. r. o.

Kvalitný obsah netvoria copywriteri, ale odborníci.